Sabda Nabi (saw)... ألمؤمن للمؤمن كالبنيان يشد بعضه بعضاً "Seorang Mukmin yang satu dengan yang lain bagaikan suatu bangunan, sebagiannya memperkuatkan sebagian yang lain. Ujar baginda sambil menyilangkan jari-jarinya." (HR. Al-Bukhari: 6026, Muslim: 6528)

8/25/2010

Salam Ramadhan Buat Semua





Tanpa Disedari
11 bulan
banyak kata sudah diucapkan dan dilontarkan
tak semua menyejukkan,

11 bulan
banyak perilaku yang sudah dibuat dan diciptakan
tak semua menyenangkan,

11 bulan
banyak keluhan, kebencian dan kemarahan

saatnya istirahat dalam "perjalanan dunia"
saatnya membersihkan jiwa yang berjelaga,
saatnya menikmati indahnya kemurahanNya
saatnya memahami makna pensucian diri

Selamat menunaikan Ibadah Puasa
bersama kita leburkan kekhilafan,

Semoga dengan puasa mempertemukan kita
dengan Keagungan Lailatul Qadar
dan kita semua menjadi pilihanNya
untuk dikabulkan do'a - do'a
dan kembali menjadi fitrah

Salam barakah ramadhan kepada semua - moga kita semua dirahmati Allah.

Baca Selanjutnya »»

7/09/2010

Dinner kat My friend

Emmm..heemmm.Lama betul aku tak bawa family dinner or makan-makan kat luar.Hampir setahun rasanya.Rasa????? yer ker?.....rasa mesti dgn lidahhhh kan!!! Ting..ting...ting...kekadang terbawa2 dgn gelagat cakap Razhan..dulu2...

Emm...kebetulan malam ini aku ader job skit kat bandar jaybee....kebetulan jugaa "wife aku pening2 lalat"....so aku inform mereka...kita dinner kat luar jer...pilih mane tempat u orang mau!!!!!(apa gaya bahasa aku tulis laaa....matee ngantukk bangat nie..macam ade gammm gituh)....riuh dibuatnya...nak dinner situlah..sinilah....

So...last2..aku ckap...emmm..camner klu kite dinner kat my friend???GELAS2nya besor-besor..masakannya pun sedap....

Okeyyy...jommmm!!!!

From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


Baca Selanjutnya »»

5/31/2010

Test Magazine Picture Cover

Emm..entah ape nak wat...cuba-cuba belajar upload "magazine picture cover" Ni gambo pertama aku upload...just try jer.Thanks to Yus...


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com





Baca Selanjutnya »»

5/24/2010

Sepetang melayan anak-anak

Emm..lama sungguh aku tak update blog family ni.Sebenarnya banyak issue serta kenangan family sepatutnya diupload ke sini tapi...entahlah banyak mood yang ada telah menghalang untuk aku catatkan di sini.Tak apalah...itu hanya kenangan aku..... untuk aku dan aku untuk keluarga ku...haaa..haaa.

Kehidupan ini...seringkali ramai bersangkakan panas sampai ke petang dan senjanya dihiburi dengan ketenangan dan kedamaian....serta kepuasan siang....tapi....tanpa diduga-duga..tiba-tiba datang hujan,ribut dan petir di tengah hari....so..kepada siapa harus disalahkan???? Diri??? Keluarga??? Pihak sana??? Pihak pengampu??? Pihak bertalam dua muka???..Astagfirullah......Astagfirullah.......Astagfirullah....berat sungguh ujianMU ini...ya Allah ampunilah aku sekeluarga dan jauhkanlah keluarga dan zuriatku bersikap seperti "mereka" itu!!!! ..Astagfirullah......Astagfirullah.......Astagfirullah...ku yakin ini semua cubaan dan dugaan dariMU....

Okey..petang nie aku berkesempatan bawa anak-anak ke taman permainan di Tasek,Pasir Gudang(sebenarnya sudah lama benar juga aku tak bawa anak-anak sebegini..ini disebabkan cuaca yang tak menentu....dan juga.... setelah along ke asrama serta yang lain-lain pindah sekolah di SRAB Kota Tinggi).

..cukup happy mereka..dan aku pandang mereka pun sangat happy...Ummi dia tak ikut sama..."membungkam jer sehari suntuk".....emmm...aku rasa mungkin ada "orang baru" kot - kalau lepas-lepas gitulah... apa pun...terserahlah kepada Yang Maha Berkuasa.DIA yang menentukan segalanya.
From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)


From My Family Album(2010)

Baca Selanjutnya »»

5/16/2010

Setitis Kasih Seucap Janji

Buat seseorang....



Baca Selanjutnya »»

4/08/2010

Takziah buat Pak Cik Sabri

Buat Pak Cik Sabri(http://masriperabot.blogspot.com) (Sepupu mak = pak sepupu saya).

Salam takziah dari kami sekeluarga kerana kematian isterinya pada 21 march yang lalu.Menurut anaknya(aim1177.blogspot.com)pada tarikh tersebut 2 orang tersayang telah pergi - 5:30 pagi ayah mamanya meninggal dan jam 915 pagi mamanya pula meninggal.Semoga pak cik Sabri sekeluarga diberikan kekuatan dan ketabahan oleh Allah.

Saya doakan agar roh makcik dan bapa makcik ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman - InsyaAllah.

Beliau yang tinggal di Kota Bharu sempat juga sembang waktu kenduri di rumah makcik Hasanah( kampung Tasik Mengkuang) waktu pulang kampung pada cuti tahun baru cina tempohari.





Baca Selanjutnya »»

3/26/2010

Happy Birthday Untuk Naim

Soal tarikh lahir dan hari jadi ni..memang tak masuk kepala.Dari dulu hingga ke looni...serupa jer.

Petang..hampir jam 610 baru aku teringat yang hari ini(26 March 2010) hari lahir angah(Naim).
From My Family Album(2009)


Maafkan abah kerana terlupa.Tuan punya badan pun tak ingatkan.Apabila ditanya..katanya "kan abah nak sambut ikut tarikh hijrah!!!"Ahaaa...baru aku teringat...aku dah convert kesemua ahli keluarga dari Masehi ke Hijrah....aku senyummm mengenangkan "keterlupaanku".Okey...kalau camtu...kita sambut pada tarikh hijrah(20 Zulhijjah nanti)

Apapun..doa abah dan ummi...moga Naim berjaya di dunia dan akhirat serta dirahmati Allah walau di mana berada.



Baca Selanjutnya »»

Moga ayah cepat sembuh

Hari ini(26 March 2010)..aku sempat ziarah ayah(mertua) yang disahkan sakit jantung.Ayah pada mulanya ditempatkan di hospital sultan ismail terpaksa dipindahkan ke hospital sultanah Aminah memandangkan keadaan sakit ayah makin teruk.

Apapun..aku berdoa moga-moga sakit ayah disembuhkan dengan kadar segera.
From My Family Album(2009)
(Kenangan - sekembali ayah dari Mekah_2009)

Waktu ziarah panjang tapi tidak dapat lama seperti masa yang diperuntukkan.Ini disebabkan arahan ziarah hanya 2 orang sahaja dalam satu masa dan juga terpaksa kejar masa untuk ambil anak balik sekolah.(Paham-paham sajalah highway Pasir Gudang,hari-hari sesak memanjang).

Baca Selanjutnya »»

2/21/2010

Cuti Tahun Baru Cina - Satu Catatan

Abah jomm balik kampung di Besut..kita jumpa nenek..jumpa atuk!! Boleh abah?Boleh la..boleh la...Abah ambil cutilah!!!kata anak-anak.Sebenarnya sedari awal lagi tak ader planning besar apatah lagi cuti sebegini.Lagipun cuti aku hanya dua hari jer.

Tapi...rupanya sekolah cuti seminggu...apa lagi akupun mengiakan ajelah ajakan anak-anak tadi.Mereka laju jer siapkan untuk pulang kampung.Bertolak jam 8:00mlm(12/02/10) dan sampai di Jertih 8:00 pagi.(Kepulangan aku kali ini bukanlah semata-mata bercuti dan melayan permintaan anak2 ...tapi nun jauh disudut kalbu...."rindu teramat bangat" pada emak dan ayah yang sangat uzur....dan jauh dimata)
From My Family Album(2010)

(Jumpa ayah kat kebun getah-sampai umah..umah berkunci)

From My Family Album(2010)

(Kesempatan - kenangan 1)
From My Family Album(2010)

(Kesempatan-Kenangan 2)

Petang - ikut emak dan ayah ke kenduri kesyukuran di rumah Mak Cik Hasanah(Mak sepupu) dan singgah jap umah Pak Cik Md Noor(sepupu emak) di kampung Kerandang.


Pagi esoknya sibuk nak main pantai pulak...emm..penat drive belum hilang so..aku ajak anak2 ke Pantai Bukit Keluang aje.Itu pun jejak sampai jam satu tengahari.
From My Family Album(2010)

(Kenangan 3)
From My Family Album(2010)

(Kenangan 4 - daki bukit keluang)

Esoknya pulak-minta gi kolam sejuk(layan ajelah tapi mana nak pergi?Bincang2..kita gi ke Jeram Linang ajelah.)
From My Family Album(2010)

(kenangan 5 - Kolam Jeram Linang) - Haziqah menggigil kesejukan.
From My Family Album(2010)

(kenangan 6 - Kolam Jeram Linang)
From My Family Album(2010)

(kenangan 7 - Kolam Jeram Linang(Emm..dah kesejukan!!!)
Esoknya pula..ekpedisi mendaki bukit puteri(melalui jalan lori angkut pasir sungai).Teruk naza aku dibuatnya.Lori angkut pasir pun"mengaum semacam" apatah lagi naza...heee..heee
From My Family Album(2010)

(Kenangan 8)
From My Family Album(2010)

(Kenangan 9 - Kukus nasi dagang)
From My Family Album(2010)

(Kenangan 10- Buat bubur as-syuraa) Ahaaa...seronok tuu kacau,buat dan makan bubur as-syuraa.Maklumlah dah lama tak memasak dan memakannya.Sebenarnya..target utama masak bubur as-syuraa ialah untuk mengumpulkan sedara-mara terdekat dan menikmati kemeriahannya - Moga ukhwah lebih bertambah.
From My Family Album(2010)

(Kenangan 11-sebelum bertolak balik ke JB)-Setelah seminggu dikampung(melayan kerenah dan kehendak anak2,melepas rindu dendam pada emak dan ayah) kami sekeluarga kembali ke Jay Bee semula.Maafkan emak dan ayah....kerana kami "gagal untuk sentiasa berada disisimu ".Apa tah lagi ditika usia lanjutmu ini.Apa pun..kami doakan moga emak dan ayah sentiasa dirahmati Allah dan dihindarkan dari musibah yang berat-berat. Amin......




Baca Selanjutnya »»

1/02/2010

Selamat Jalan 2009 dan Selamat Datang 2010

Alhamdulillah dan syukur kepada Yang Maha Kuasa kerana "masih sudi" memberi "nafas" khususnya untuk diri ini dan umumnya kepada pembaca sekalian.

Sesungguhnya anugerah ini amat berharga dan bermakna sekali buat suatu kehidupan seorang insan.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Detik-detik 2009 telah pun berlalu pergi.Kini kita berada difajar 2010.
2009 berlalu dengan pelbagai kenangan samada pahit atau manis.Apapun...jadikanlah 2009 sebagai iktibar,pengajaran serta asas lonjakan untuk lebih berjaya dan cemerlang di tahun 2010 ini.

Tahun baru 2010 pula bakal kita hadapi dan tempuhi bersama.Onak,duri,pahit dan manisnya belum kita rasai.Apapun kita sama-sama berdoa dan mengharapkan agar "Yang Maha Kuasa" mempermudahkan segala urusan kita semua.

SELAMAT TAHUN BARU 2010 UNTUK SEMUA.

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini





Baca Selanjutnya »»
 
Setting Up Blog Using Blogger | Original Template By iEn | Modified By Hazbj © 2008 | Best Screen Resolution: 1024x768 Pixels | Best View With Firefox